Training ‘Wie ben ik?’

Wie ben ik in essentie? Deze training gaat over wie jij werkelijk bent. Al vroeg in je leven leer je dat jij ‘ik’ bent en dat een ander ‘jij’ is. Je leert dat ‘ik’ gekoppeld is aan je lichaam en je naam. Vervolgens maak je van alles mee en heb je daar gedachten over en gevoelens bij. Maar bén jij je naam, je gedachten, je gevoelens, je lichaam? En als dat niet je essentie is, wat is dat dan wel?

Vasthouden aan het idee dat je een afgescheiden ‘ik’ bent, creëert naast de nodige eenzaamheid ook een wereld- /zelfbeeld dat open staat voor nog meer pijnlijke ervaringen en realisaties. Vanuit dat perspectief kan “ik” “jou” pijn doen; kun “jij” “mij” beschuldigen; kun “jij” “mij” in de steek laten; kan “ik” “jou” teleurstellen. En in zekere zin zijn we natuurlijk ook gescheiden en leven we in ons eigen lichaam. Jouw ervaring is anders dan de mijne. De pijn die daar onvermijdelijk uit voortkomt heeft compassie nodig; dat is waarom we compassie-trainingen bieden. 

Maar er is ook een perspectief, van waaruit die pijn niet voortkomt. Dat is wat de training Wie ben ik? je laat zien. Realiseren wat we zijn, laat lijden oplossen. In de Wie ben ik? training gaan we ervaringsgericht onderzoeken wie we zijn. We maken een ontdekkingsreis voorbij onze gedachten, gevoelens, ons lichaam en ervaren de vriendelijkheid en compassie die altijd beschikbaar is. Van daaruit ontdekken we een diepgaande verbondenheid met het leven. En raken we bekend met een perspectief van waaruit er helemaal geen “jij” of “ik” is dat een ander “ik” pijn kan doen. Dit alles verkennen we in zachtheid.

De training is ervaringsgericht wat betekent dat we via eigen ervaring, sensatie en inzicht te werk gaan. Eigen inzicht komt via eigen ervaring.

De Boeddha zei: “Niets van wat ik zeg is waarheid, totdat je het zelf als waarheid ervaart”. We nodigen je uit om je eigen waarheid te komen ervaren.


Voor wie:
Deelname aan deze training is open voor mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en motivaties. We respecteren waar je staat in je leven en kijken hoe de training ‘Wie ben ik‘ bij kan dragen aan het gemak en geluk waarmee je leeft.

Hoewel de training is ontwikkeld voor iedereen die wil leven vanuit wie je werkelijk bent, is enige ervaring met meditatie en/of bewustwording sterk aan te raden. Hiervoor zijn twee redenen:

We oefenen in een liefdevolle, zachte en ondersteunende sfeer en tegelijkertijd nodigt de training je wel uit om in twijfel te trekken wie je bent. Dat is niet niks, en moet bij je passen. Door bijvoorbeeld echt kritisch te vragen: “Ben ik mijn lichaam?”, stil te staan bij deze vraag, en in te gaan zien wat het betekent als het antwoord “ja” is, wat als het antwoord “nee” is, en wat als er geen antwoord komt, dat kan je heel veel vrijheid bieden maar het kan je ook in vertwijfeling brengen. Misschien past op dit moment een andere boodschap je beter. En heb je het nodig te horen dat jij je lichaam bent, jouw ervaring van jou is, en ben je er meer bij gebaat om bijvoorbeeld de Mindful Zelfcompassie training te volgen.

Daarnaast heeft de training meerdere (zit-)meditaties die langer dan 30 minuten zijn. Als je nog niet eerder gemediteerd hebt kan dit zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn. 

Eerdere ervaring kan de Mindful Zelfcompassie training zijn, maar ook andere persoonlijke ontwikkeling; therapeutisch werk, retraites of iets dergelijks. Twijfel je of de training iets voor je is en op dit moment bij je past, neem dan contact met ons op. We plannen graag een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.